Datum en tijd 23-11-2018, 19:30 - 21:45
Plaats ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland
prof.dr.ir. W.G.J. van der Meer
Onderzoeksgroep Membrane Science and Technology, TU Twente
Directeur Oasen, waterleidingbedrijf Oost Zuid-Holland
Wellicht stond u er vanochtend niet bij stil tijdens het douchen of het tanden poetsen, maar in veel delen van de wereld is stromend, smaakvol en goed drinkwater niet zo vanzelfsprekend. Een op de vijf bewoners van onze blauwe planeet heeft geen toegang tot betrouwbaar drinkwater. Dit in schril contrast met de situatie in Nederland, waar het drinkwater een zeer hoge kwaliteit, een prima smaak en geur en dit alles tegen zeer aanvaardbare kosten.
Echter de drinkwaterbedrijven moeten hier wel steeds meer voor uit de kast halen. In de afgelopen decennia doemen meer en meer nieuwe verontreinigingen op in hun drinkwaterbronnen en het eind is daarvan nog niet in zicht.
Deze verontreinigingen kunnen van natuurlijke aard zijn, denk aan de verzilting van de bronnen door de intrusie van zeewater als gevolg van de klimaatsverandering. Maar het kunnen ook pesticiden, herbiciden, bacteriën, virussen, zware metalen, medicijnen, hormonen, of stoffen afkomstig uit de chemische en farmaceutische industrie zijn.
Om nu de drinkwaterkwaliteit niet alleen nu maar ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen richting de drinkwaterklanten, is er een innovatief drinkwaterzuiveringsproces ontwikkeld. Dit concept op basis van membraanfiltratie is in staat om alle in het drinkwaterbronnen aanwezige ongewenste stoffen voor de volle 100% te verwijderden Het geproduceerde drinkwater uit een dergelijke installatie heeft dan ook een onberispelijke kwaliteit. Daarnaast is het mogelijk om uit elke bron, zoet, brak of zout oppervlakte- en grondwater, drinkwater te produceren waar dan ook ter wereld, groot- of kleinschalig. Waarmee het een oplossing zou kunnen zijn voor het eerder geschetste drinkwaterprobleem wereldwijd.
In mijn presentatie zal ik aan de hand van onderzoeksresultaten en gerealiseerde projecten nader ingaan op de verschillende aspecten en mogelijkheden van dit concept en dit niet alleen voor toepassingen binnen Nederland maar zeker ook wereldwijd.
Onderstaande poster kan hier als pdf worden gedownload.